Tipuri de perne – umpluturi și materiale


Timp de citire: 5 minute

tipuri-de-perne-umpluturi-si-materiale

Sursa foto: freepik.com

Știai că ne folosim perna mai mult de 2500 de ore pe an? Sunt peste 100 de zile! Perna ta este mult mai mult decât ceva pe care să-ți pui capul noaptea, este o parte vitală pentru a avea un somn bun. Există multe tipuri de perne, iar utilizarea unei perne greșite poate determina un somn mai puțin odihnitor.

 

Petreci atât de mult timp cu perna ta, încât merită să te confrunți cu selectarea uneia care ți se potrivește. Cu siguranță ai propriul stil; poate dormi pe o parte, poate pe spate sau un amestec din cele două – asta determină alegerea înălțimii ideale a pernei tale. În funcție de starea gâtului, a coloanei vertebrale și a spatelui, vei avea nevoie de o cantitate specifică de asistență din partea pernei, vei avea chiar propriile preferințe pentru umplerea pernei; sintetice sau naturale, sau poate ceva mai neobișnuit, cum ar fi spuma de memorie, latex, bumbac sau apă.

 

Perne sintetice

Perne-sintetice

Sursa foto: https://www.snapdeal.com/product/12oz-polyester-fiber-fill-stuffed/670777221792

Pro: relativ ieftine, ușoare, bune pentru cei cu alergii, ușor de îngrijit, ușor de îndoit și manevrat pentru a obține înălțimea necesară, nu sunt zgomotoase

Contra: Au cea mai scurtă durată de viață (între 6 luni și 2 ani), se aplatizează destul de repede, umplutura se poate aglomera și poate să-și piardă din formă; sunt cele mai versatile. Fiind o alegere destul de bună pentru majoritatea oamenilor este și potrivită pentru multe stiluri de somn, totuși, fă-ți o favoare și achiziționează una decentă.

 

Perne cu pene

Perne-cu-pene

Sursa foto: https://sc02.alicdn.com/kf/HTB1k1HTcG6qK1RjSZFmq6x0PFXaj/600-Filled-power-washed-80-white-duck.jpg

Pro: de obicei ieftine, moi, ușor de modelat, durabile – au o viață de viață bună

Contra: Nu oferă multă susținere sau înălțime – nu sunt potrivite pentru dormitul lateral, pot fi puțin zgomotoase, au nevoie de scuturare frecventă pentru a reveni la forma inițială, nu sunt grozave pentru alergici; Chiar dacă sunt populare, nu sunt recomandate, decât în cazul în care dormi pe spate sau pe burtă.

 

Perne din spumă de memorie

perna-spuma-memorie

Sursa foto: https://www.ikea.com/ro/ro/p/rosenskaerm-perna-ergonomica-dormit-lat-spate-90444366/

Pro: Sunt moi, dar în același timp oferă un suport foarte bun și ameliorează durerile, au o durabilitate bună și sunt ușor de îngrijit.

Contra: Costurile sunt mai ridicate; Dacă și tu ai un somn agitat și deseori îți modifici poziția în timpul nopții, atunci înălțimea fixă nu se va potrivi, însă poți alege încă o pernă pentru dormitul pe burtă. 

Vezi ce perne am ales eu https://lizmoldovan.ro/cum-sa-alegi-perna-potrivita-pentru-tine/

 

Perne din latex

perne-de-latex

Sursa foto: https://www.myorganicsleep.com/products/latex-contour-pillow

Pro: Materialul natural este de lungă durată, mai rece și mai aerisit decât spuma de memorie, se modelează la nivelul capului și gâtului; este moale și își menține forma bine;

Contra: Pot fi scumpe, grele, au formă și înălțime fixă, pot căpăta un miros ciudat;

Pernele din latex au unele dintre cele mai mari ratinguri de satisfacție ale tuturor pernelor și îți pot oferi un somn odihnitor, fără durere, dar asigură-te că achiziționezi una cu o înălțime potrivită corpului tău.

 

Perne umplute cu granule

Perne-umplute-cu-granule

Sursa foto: https://empoweringpumps.com/sulzer-extruding-quality/

Pro: Sunt adesea folosite ca perne eficiente în calmarea durerii de gât și umăr, oferă un suport bun, se modelează perfect, relativ ieftine și durabile, ușoare și deseori sunt găsite sub forma unei perne de călătorie.

Contra: Pot fi zgomotoase atunci când îți schimbi poziția, pot avea inițial un miros chimic, iar uneori pot fi prea ferme. 

Sunt foarte moi și confortabile, în special, dacă ești în căutarea ameliorării durerilor de gât și umăr, însă, din propria experiență, nu le găsesc a fi potrivite pe termen lung, cel puțin nu pentru mine.

 

Perne cu apă

Perne-de-apă

Sursa foto: https://www.efizzle.com/products/memory-foam-water-pillow

Pro: Înălțimea și fermitatea, se ajustează, oferă o ameliorare a durerii, în special pentru cele de spate și gât;

Contra: Apa le poate face grele și uneori zgomotoase, durabilitatea este discutabilă; va avea nevoie de ajustare până când vei găsi nivelul potrivit de umplere a apei. 

Merită cu adevărat să le alegi doar dacă ești în căutarea răcoririi în timpul nopții, ameliorarea durerii sau sprijin suplimentar, însă există si perne din spumă cu memorie care au un gel pe o parte, pentru a nu transpira pe timpul verii.

 

Perne cu hrișcă

Perne-cu-hrisca

Sursa foto: https://www.comfycomfy.ca/products/comfysleep-buckwheat-hull-pillow

Pro: Susțin capul și gâtul în egală măsură, se vor potrivi cu contururile corpului tău, înălțimea este reglabilă, materialele sunt naturale, respiră și sunt răcoroase vara

Contra: Sunt destul de grele și puțin zgomotoase, pot fi mai scumpe (dar nu foarte mult), pot fi prea ferme pentru unii oameni și este nevoie de ajustare pentru a obține înălțimea corectă;

Merită să încerci astfel de perne doar dacă ești în căutare de ceva diferit pentru suport și ameliorarea durerii.

Îți recomand

LEAVE A COMMENT

My Etsy Shop

CANVA 20+ Web & Social Media graphics for your Business.

Buy it here

notino.ro

Liz Moldovan

Liz Moldovan

Arta pentru mine este o expresie imediată de gândire, de simțire, un instrument pentru investigarea ideilor și înregistrarea cunoștințelor, fiind o reflecție a experienței; este o oglindă prin care îmi înțeleg locul în lume și prin care pot să văd cum gândesc.