Cum să alegi perna potrivită pentru tine


Timp de citire: 5 minute

Cum-sa-alegi-perna-potrivita-pentru-tine

 

Petrecem ore și tone de bani alegând un pat și o saltea nouă însă de puține ori luăm în considerare și schimbarea pernelor. Perna ta poate face diferența într-adevăr între o trezire reîmprospătată sau o față de dimineață grumpy.

 

Pernele se uzează

În sondajul efectuat de Sealy (o fabrică de lenjerie în Marea Britanie) și de Asociația Britanică de Chiropractică, 15% dintre cei întrebați nu și-au schimbat perna în ultimii 10 ani. Acesta este un pic sumbru din mai multe motive. În primul rând umplutura se degradează în timp și în al doilea rând există destule motive de igienă pentru care schimbarea pernei cel puțin o dată la cinci ani este o idee bună.

 

Încearcă înainte de a cumpăra

Comandând perne de pe internet de cele mai multe ori poate fi un eșec; poți ajunge să achiziționezi perne care nu sunt deloc confortabile. Acest lucru se datorează faptului că pernele sunt ca saltele – trebuie să le încerci înainte de a le cumpăra; și dacă dormi pe două perne, cumpără-le împreună și încearcă-le împreună.

Atunci când mergi la cumpărat de perne, alege un magazin care are o gamă cât mai largă, astfel încât să ai de unde alege, comparându-le. 

 

Care este perna perfectă?

Elementele de bază: perna perfectă ar trebui să îți țină capul în linie cu restul corpului și să se muleze la forma capului și a gâtului. Oamenii nu au aceleași tipare de dormit, așa că perna pe care o alegi este o alegere foarte personală. 

Vezi și: Tipuri de perne – umpluturi și materiale

Sfatul meu: Eu am un somn destul de agitat și de multe ori am dureri de spate și de gât care rezultă de la viața sedentară și de la statul la birou ore întregi. Îmi place să am două perne pentru a putea schimba poziția în funcție de modul în care gâtul și corpul meu se simt bine în fiecare perioadă a nopții.

O pernă nu este întotdeauna suficientă – de aceea trebuie să încerci un cuplu.

 

Ce perne am ales?

După multe încercări și căutări, am găsit pernele potrivite pentru mine. Am auzit despre pernele din spumă cu memorie de la Ikea care au două fețe; una pentru iarnă, una pentru vară. Cea pentru vară are un gel răcoritor care trebuie să fie minunat în nopțile călduroase de vară, însă prețul fiind destul de ridicat am ales o pernă clasică, ergonomică, din spumă cu memorie fermă, dar bouncy, care este perfectă pentru dormitul pe o parte sau chiar pe spate. Problema era că de cele mai multe ori nu pot adormi decât dacă stau pe burtă, iar această pernă nu este potrivită. Am căutat o pernă mică care să fie suficient de slim pentru a nu-mi ține capul într-o poziție nepotrivită. Orice am văzut ori avea o umplutură mult prea sintetică, ori era prea „concentrată” în mijloc, însă am trecut pe la secțiunea de copii și am găsit perna perfectă pentru dormitul pe burtă. 

 

Ia-ți perna cu tine

Dacă pleci în concediu și ai posibilitatea să iei perna cu tine fă-o. Gâtul nu se poate adapta suficient de repede cu o altă pernă. Astfel, vei dormi mai bine decât pe pernele de la hotel care în general sunt foarte mari, cumpărate „la buget”, nicidecum ergonomice.

Cum-să-alegi-perna-potrivită-pentru-tine-2

Un ultim sfat

Și, deoarece perna ta poate fi la fel de importantă ca și salteaua, dacă împarți patul cu cineva, nu împărți și perna – păstrează-o pentru tine! De ce?

Știați că o pernă nouă poate cântări aproximativ 300 de grame, dar după doi ani se poate dubla în masă din cauza contaminării cu acarieni?

 

Când vine vorba de perne, împărțirea pernei cu partenerul nu este cea mai bună abordare pentru sănătatea voastră generală. De fapt, acarienii și acumularea nedorită din transpirație și ulei se acumulează noapte după noapte pe pernă. Chiar mai mult, o pernă necurată poate fi responsabilă de tot felul de probleme de sănătate și somn. Dacă te trezești sforăind, tușind, cu dureri de cap există șanse mari să fie de vină perna.

Probabil că nu treci cu vederea peste importanța cearceafurilor curate, însă gândește-te pentru o clipă la ultima dată când ai spălat sau înlocuit pernele. Dacă nu îți poți aminti acum este momentul să le speli sau chiar să le înlocuiești.

 

Iată un test rapid pentru a ști dacă este timpul să cumperi perne noi:

Mai întâi verifică dacă există semne de miros sau mucegai. Înlocuiește urgent dacă există oricare dintre acestea.

Apoi, pliază perna în jumătate și dă-i drumul. Perna ar trebui să-și recapete forma. Pernele care nu revin la forma lor inițială trebuie înlocuite.

 

Indiferent dacă perna ta este încă în formă bună sau complet nouă, începe să implementezi unele dintre aceste bune practici pentru a te ajuta să menții perna curată, fără praf:

La fiecare două săptămâni, pune pernele la soarele fierbinte pentru a dezodoriza și a omorî acarienii de praf. În lunile reci și umede, pune-le într-un uscător fierbinte timp de 10-15 minute. Cele mai multe mașini de uscat au astfel de setări. Asigură-te că citești instrucțiunile de îngrijire de pe fiecare pernă înainte de a le pune în uscător.

Nu te culca cu părul umed. Acest lucru, nu face decât să crească nivelul de umiditate al pernei care încurajează reproducerea germenilor.

Ia în considerare achiziționarea unei huse de protecție cu fermoar. Am observat că cele de la Ikea vin cu această husă care are un număr mare de fire, oferind o barieră de protecție împotriva contaminaților nedorite, dar care permit în același timp fibrelor să respire.

Pentru un somn mai sănătos și igienic spală perna în apă caldă, și când se usucă explică-i partenerului tău că de acum perna este un lucru pe care pur și simplu nu îl puteți împărți. Dacă asta provoacă o dispută, arată-i acest articol. 

Îți recomand

LEAVE A COMMENT

My Etsy Shop

CANVA 20+ Web & Social Media graphics for your Business.

Buy it here

notino.ro

Liz Moldovan

Liz Moldovan

Arta pentru mine este o expresie imediată de gândire, de simțire, un instrument pentru investigarea ideilor și înregistrarea cunoștințelor, fiind o reflecție a experienței; este o oglindă prin care îmi înțeleg locul în lume și prin care pot să văd cum gândesc.