Importanța indexului IP în alegerea corpurilor de iluminat


Timp de citire: 5 minute

Cât-de-important-este-indexul-IP-în-alegerea-corpurilor-de-iluminat

Când faceți cumpărături pentru iluminatul în aer liber sau în baie, probabil că v-ați confruntat cu un cod IP misterios care este urmat de două cifre. Acest cod a fost creat pentru a ne oferi o descriere ușor de înțeles a modului în care este protejat un corp de iluminat.

Pentru cei care nu au cunoștințe enciclopedice despre codurile internaționale, europene și britanice standard, aici este un ghid util pentru ceea ce înseamnă ele și exemple despre cum un produs și o situație se potrivesc cu un cod IP.

Ce înseamnă de fapt codul? Ei bine, fiecare parte a codului este concepută pentru a vă oferi informații și pentru a vă ajuta să decideți dacă echipamentul pe care îl priviți este potrivit pentru locul în care doriți să îl puneți.

Prima cifră vă arată cât de bine este protejat corpul împotriva solidelor – cum ar fi praful și alte obiecte. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai protejat. Uneori puteți găsi cifra reprezentată de un X. Aceasta înseamnă că valoarea nu a fost determinată, de obicei deoarece produsul nu a fost testat pentru protecția împotriva obiectelor solide. Pentru detalii complete, consultați tabelul 1 de mai jos.

Cea de-a doua cifră este folosită pentru a vă spune despre nivelul protecției lichidului: 0 nu este protejată și valoarea cea mai mare de 8 reprezintă faptul că este sigur ca corpul să fie scufundat în mai mult de 1 metru de apă. Pentru o verificare completă vezi tabelul 2 de mai jos.

Prima cifră
Număr Dimensiune obiect Protecție împotriva
0 Nu există protecție împotriva contactului sau a oricărui obiect
1 >50 mm Protecție împotriva oricărei suprafețe mari a corpului, dar fără intenție de manipulare sau forță
2 >12.5 mm degete sau unelte și obiecte de dimensiuni similare
3 >2.5 mm Fire, scule și corpuri străine cu dimensiuni similare
4 >1 mm Cele mai multe fire, șuruburi etc.
5 Protecție parțială praf Protejat parțial împotriva prafului – trebuie să intre în cantități mari pentru a interfera cu funcționarea.
6 Protejat total împotriva prafului Imposibil ca praful să intre; protecție completă împotriva oricărui corp străin
X Undetermined Nedeterminat indică faptul că protecția împotriva obiectelor solide nu este definită

 

Cifra 2
Număr Protecție împotriva Testat pentru Alte detalii
0 Fără protecție
1 Picaturi de apă Nici un efect dăunător atunci picăturile de apă cad vertical Durată test: 10 minute Apă echivalentă cu precipitații de 1 mm pe minut  
2 Picături de apă – înclinație până la 15 ° Nu are efect dăunător atunci când incinta luminoasă este înclinată la un unghi

de până la 15 ° față de poziția obișnuită.

Durată test: 10 minute Apă echivalentă cu precipitații de 3 mm pe minut  
3 Pulverizare de apă Apa care cad sub formă de pulverizare la un unghi de până la 60 ° nu are efect dăunător Durată test: 5 minute Volumul apei: 0,7 litri pe minut Presiune: 80-100 kN / m²
4 Stropire cu apă Stropirea cu apă împotriva incintei luminoase din orice direcție nu are efect dăunător Durată test: 5 minute Volumul apei: 10 litri pe minut Presiune: 80-100 kN / m²
5 Jeturi de apă Apa proiectată de o duză (6,3 mm) împotriva incintei luminoase din orice direcție nu trebuie să aibă nici un efect dăunător Durată test: 3 minute Volumul apei: 12,5 litri pe minut Presiune: 30 kN / m² la o distanță de 3 m
6 Jeturi puternice de apă Apa proiectată în jeturi puternice (duza de 12,5 mm) împotriva incintei luminoase din orice direcție nu are efect dăunător Durată test: 3 minute Volumul apei: 100 litri pe minut Presiune: 100 kN / m² la o distanță de 3 m
7 Imersiune până la 1 m Apa nu se va infiltra, chiar dacă incinta luminoasă este imersată în apă cu o adâncime de până la 1 m Durată test: 30 minute Imersiune până la 1 m  
8 Imersiune peste 1 m Echipamentul este adecvat pentru imersarea continuă în apă în condițiile specificate de producător. În mod normal, acest lucru va însemna că echipamentul este închis ermetic, dar, în unele cazuri, anumite tipuri de incinte luminoase pot lăsa puțină apă, dar într-un mod care să nu fie în detrimentul funcției luminii. Durată test: expunere continuă în apă Adâncimea specificată de producător  

indicele-ip

Sursa: lighting-direct.co.uk

 

Uneori la descrierea protecției IP puteți întâlni o a treia cifră, care indică protecția în fața impactelor mecanice. Excepțional, pot apărea literele.

  • A – Protejat împotriva atingerii cu dosul palmei.
  • B – Protejat împotriva atingerii cu degetul.
  • C – Protejat împotriva atingerii cu unelte.
  • D – Protejat împotriva atingerii cu sârmă.
  • H – Instalație de înaltă tensiune.
  • M – Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în mișcare (de ex. rotorul unui aparat rotativ).
  • S – Testarea efectelor negative ale pătrunderii apei, dacă părțile mobile ale dispozitivului sunt în repaus (de ex. rotorul unui aparat rotativ).
  • W – Potrivit pentru utilizarea în condiții climatice neprielnice. Protecția este atinsă cu proprietăți sau metode de protecție suplimentare.

ip index

Sursa: luminam.ro
Oricine caută o lumină vrea să fie durabilă și protejată împotriva extremităților, fie că vor fi situate în interior sau în aer liber. Destinate în special pentru utilizarea în exterior, unele au o valoare IP mai mare decât altele, care pot varia de la un IP de 44 la 68. Lumina potrivită pentru utilizarea în clădiri în aer liber, cum ar fi garajul, ar trebui să aibă un grad de protecție IP de 44. Acesta înseamnă că este protejat împotriva corpurilor străine cu grosimea de 1 mm și împotriva stropirii apei.

Dacă vă redefiniți grădina și construiți o terasă protejată sau o zonă de terasă pentru dvs. și familia dvs. pentru a vă relaxa, atunci aveți nevoie de lămpi care sunt protejate, dar nu la cel mai înalt punct al scării. Standardul are o clasificare IP de 44, astfel încât este protejat împotriva micilor corpuri străine, cum ar fi șuruburile și firele de la distanță, și apa stropitoare. Este durabil și vă va lumina podeaua ca un vis.

Îți recomand

LEAVE A COMMENT

My Etsy Shop

CANVA 20+ Web & Social Media graphics for your Business.

Buy it here

notino.ro

Liz Moldovan

Liz Moldovan

Arta pentru mine este o expresie imediată de gândire, de simțire, un instrument pentru investigarea ideilor și înregistrarea cunoștințelor, fiind o reflecție a experienței; este o oglindă prin care îmi înțeleg locul în lume și prin care pot să văd cum gândesc.