Margareta Wechsler Dinu la 107 ani


Timp de citire: 4 minute

 

Partea I – Margareta Wechsler Dinu la 107 ani

Margareta Wechsler Dinu la 107 ani a fost prezentă la vernisajul expoziției de pictură cu lucrări personale, intitulată ”Vârstele Tinereții”. Să vă spun câte ceva despre această femeie micuță care a plecat de la Centrul Cultural Casa Artelor cu 107 trandafiri și cu o plachetă în semn de recunoștință pentru contribuția remarcabilă pe care a avut-o la dezvoltarea artei și culturii naționale, precum și a patrimoniului artistic universal.

Margareta Wechsler Dinu

S-a născut pe când în România domnea Regele Carol I. Evreică în timpul a două războaie mondiale, Margareta Weschler Dinu a supraviețuit Holocaustului. Avea 100 de ani când a devenit o revelație în lumea picturii românești.

La cei 107 ani ai ei, pe Medi Dinu nu o doare nimic, în afară de picorul drept. Și l-a rupt de curând, când medicii i-au promis că în 3 zile va putea merge din nou la plimbare. “Două-trei zile au trecut deja. Habar nu aveau.”, zâmbește artista, dojenindu-i în gând pe cei care au vrut să o păcălească, exact ca pe un copil.

Pe Medi Dinu nu o poți păcăli. Știe tot ce se întâmplă în țară și în lume. Citește ziare, reviste și cărți… orice îi pică în mână. ”Ea și-a păstrat capacitățile mintale și intelectuale până la această vârstă pentru că tot timpul a interesat-o ce se întâmplă în jurul ei. A citit extrem de mult toată viața ei și interesul acesta și l-a păstrat și până în ziua de astăzi.”, povestește despre Margareta Wechsler Dinu nepoata ei, Catia Zaharieva, venită din Bulgaria să o viziteze la centrul pentru vârstnici unde locuiește.

Această femeie, absolventă de Belle Arte, dar și studentă și la matematici și la filosofie, a trăit printre avangardiştii care au uluit, între războaie, cultura română. Astăzi, este unica supraviețuitoare a acelei generații de intelectuali. Dragostea pentru cifre a învățat-o de la Ion Barbu, iar pe cea pentru acuarelă de la Jean Steriadi. ”Când l-am întrebat: ”Ce părere aveți, merită să vă ocupați atâta timp cu ce pictez eu, când aveți atâtea eleve?” Iar el s-a întors spre mine și a zis: ”Cum e asta? Ești cea mai talentată dintre ale mele și mă întrebi una ca asta?” Era să cad jos.”, își amintește Medi Dinu. Primul desen l-a făcut la 3-4 ani – a pictat păstrăvii din Lotru, pe malul căruia și-a petrecut copilăria. ”Toată ziua cu creionul pe pereți, pe cărți… pe cărțile bisericești ale mamei, evreică.”, se amuză Medi Dinu. ”În anii ’82-’84, împreună cu o bună prietenă a ei – pictorița Marioara Constantin – a fost pe teren la Sulina și de acolo datează ultimele ei lucrări în acuarelă.”, își amintește Catia Zaharieva. ”Toate culorile îmi plac și acum. Eu pictez ce văd. Dacă văd bine, atuncea e bine. Dacă nu văd bine, nu zic că e rău! Bag și aia în mapă.” (Medi Dinu)

IMG_0764

Într-o mapă i-a găsit lucrările, adunate, curatorul Luiza Barcan. Le-a arătat apoi lumii, care a rămas uluită.

A trăit mult pentru că nu a urât pe nimeni, spune Margareta Wechsler Dinu. Care e secretul fericirii? ”Să te uiți cu multă atenție la ce a făcut Dumnezeu: natura, copacii, oamenii…” Acesta e răspunsul pictoriței Margareta Wechsler Dinu, femeia care pare că a învins timpul.

Expoziția ”Vârstele Tinereții” va rămâne deschisă pentru public, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, până pe 18 martie și poate fi vizitată gratuit.

Câteva lucrări ale artistei

Partea a II-a – Casa Eliad

În aceeași zi, mai spre seară am vizitat câteva încăperi a Casei Eliad, monument istoric. Construcția inițială a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de către căminarul Ștefan Ogrădeanu. De altfel, construcția era cunoscută în epocă drept Casa Ogrădeanu.

casa-eliad

Clădirea a găzduit, de-a lungul timpului, Facultatea de Medicina a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Națională de Cultură, iar din 1975 a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Imobilul deține calitățile urbanistice specifice celei de a doua jumătăți al secolului XIX – începutul secolului XX, care reprezintă repere arhitecturale și stilistice semnificative pentru București.

Astăzi, cetățenii beneficiază de o clădire de patrimoniu restaurată și amenajată la cele mai înalte standarde, care găzduiește două instituții importante: Centrul Cultural Casa Artelor și Casa de Căsătorii.

 

Partea a III-a – Femeie frumoasă – recital folk

După turul Casei Eliad, am avut onoarea de a asculta o voce extraordinara, o voce puternica care din când în când își arată sufletul de copil. Alina Manole, cu un zâmbet minunat, mi-a făcut frumoasă aceasta zi de 8 Martie. A fost prima dată când am ascultat aceasta voce live și pot spune că m-a impresionat căldura și emoția cu care a cântat câteva dintre piesele sale. Bineînțeles, cu același drag l-am ascultat și pe colegul meu de la Kooperativa 2.0Marius Matache, ca de fiecare dată. Make este solist vocal, doctor în chimie și cercetător la Universitatea București. De data asta, a cântat alături de Cristian Mihai, student la Universitatea Națională de Muzică, secția Nai, care aduce melodicitatea acestui instrument chiar și atunci când urcă pe scenă cu o chitară.

Pentru că nu m-am putut hotărî, vă las să ascultați una dintre piesele pe care le-am ascultat aseară (am ales aleatoriu)…

Îți recomand

LEAVE A COMMENT

Instagram